Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2011 12:07 - Осама бин Ладен е мъртъв
Автор: iliqnalazarova Категория: Новини   
Прочетен: 1492 Коментари: 0 Гласове:
1



Източник: в. ,,Дневник""

Осама бин Ладен - лидерът на "Ал Кайда", е мъртъв и тялото му е открито от американски войници.

Това съобщиха световните медии, а според източници от пакистанските спецслужби той е бил убит в Пакистан.

Според официални американски източници, цитирани от "Ройтерс" смята се, че в операцията е бил убит син на Осама бин Ладен и още двама души.

Президентът Барак Обама направи официално обръщение, предавано на живо от Белия дом.

"Малко след като поех поста, наредих на директора на ЦРУЛиън Панета, че приоритет номер едно трябва да бъде залавянето или ликвидирането на Бин Ладен. През август бях информиран за убедителна следа, установихме местонахождението му в Пакистан и миналата седмица аз разреших операция срещу него. Днес малък отряд американци извърши тази операция и след кратка престрелка той бе намерен мъртъв, нито един американец не е пострадал", каза Обама.

Тялото на най-издирвания терорист в света е в ръцете на САЩ.

Обама каза само, че не би могло операцията да успее без сътрудничеството с пакистанските служби, но не посочи къде точно е станала престрелката."Въздадена е справедливост", каза още президентът
. Той повтори думите на предшественика си Джордж Буш, че САЩ не воюват с исляма, но че САЩ ще продължат да са бдителни "у дома и зад граница" и да защитават интересите си и своите съюзници.

Засега има противоречиви данни за това, като според Си Ен Ен Бин Ладен е бил убит "в имение край Исламабад".

Скоро след като всички телевизионни канали разпространиха новината пред Белия дом се събраха ликуващи американци, макар във Вашингтон да бе около полунощ.

Ликвидирането на лидера на "Ал Кайда" става 8 години след като президентът Джордж Буш обяви "Изпълнихме мисията" в Ирак и нареди Осама да бъде открит "жив или мъртъв".

Няма спор, че това е повратна точка в глобалната "война срещу тероризма", започнала след 11 септември, и новината ще отеква дълго по света. Това е и уникален тласък за американската външна политика, чиято основна цел след 2001г. бе да бъде разоръжена и дезорганизирана "Ал Кайда", коментира лондонският в."Гардиън".

Събитието може да окаже силен ефект за преизбирането на Обама в президентските избори догодина. В кампанията си през 2008г. той често повтаряше "Ще убием Осама" и именно в неговия мандат САЩ постигнаха тази цел.Сега се очаква ликвидираният саудитец да бъде наследен на най-високия пост в "Ал Кайда" от родения в Египет хирург Айман ал-Зауахири, вторият човек в организацията.

Роденият в заможно семейство на учени и лекари от Кайро екстремист е водещият идеолог и организатор в "Ал Кайда" и неотдавна призова ислямистите да се сражават в Либия "с НАТО, американците и наемниците на Кадафи".

Вашингтон смята, че "Ал Кайда" вече е в упадък, който ще е трудно да превъзмогне.

Държавният департамент на САЩ предупреди за увеличен риск от антиамерикански атаки. Всички американски граждани се предупреждават да внимават при пътуванията си. Живеещите в райони, където новината може да предизвиква взрив на насилие, се съветват да не напускат домовете си за известно време.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliqnalazarova
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 375730
Постинги: 87
Коментари: 59
Гласове: 119
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031